Sous vide ett nytt sätt att ge sig på maten...

Vi har skaffat en sous vide! Så spännande.
 
Nu gäller det gäller bara att komma på vad man ska laga till med denna lilla mackapär :-).
 
 
Vad är nu detta för pryl? 
 
Vi har köpt bara själva värmegrejen med termostat och en lagomt stor platsbunke med lock. Vakumpackare har vi sen tidigare. 
 
Sous vide är franska för “under vakuum” och är en praktisk och enkel maskin som gör att du kan laga till mört kött och smakrika grönsaker. Jag vakuumförpackar maten och sänker ner den i ett vattenbad med en exakt temperatur som jag ställer in på min sous vide. Råvaran som jag väljer att tillaga får en exakt temperatur där jag kan undvika att maten bränns eller inte blir helt genomstekt.  

Utöver detta så menar dom som kan och vet att vakuumförpackningen bevarar både smak och konsistens bättre, detta bidrar således också till en mer smakrik upplevelse och slutresultat. 

Har jag testat då? Ja ja men, det har jag. Förra helgen så testade vi genom att "sous videa"entrecote  i 56 grader i 1,5 timme. Köttet blev så där perfekt genomrosa - för mig som vill ha medium!! När vi tog ut köttet från vakumpåsen så hade vi hettat upp stekpaannan ordentligt och fräste snabbt på varje sida för att få stekyta!

Så fantastiskt... Nu ska vi bara testa nästa grej, lamm. Hitade även ett recept på potatismos som såg mkt intresant ut. Problemet blir nu bara att jag kanske måste skaffa mig en till sån där mackapär.

Uppdatering: 20.35Testade att göra potatismos i kväll! Alltså guuud vilket moooos! Jag älskar potatismos sen tidigare med detta!

800 g Mandelpotatis, 1 vitlöksklyfta, en kvist rosmarin, en klick smör, 1 dl grädde, salt. Vakumpackat och kört i 90 grader i 2 timmar!  Vispde den slät!!! Alltså lyxpottimos!

Alltså mums!

 

 
 
 

 

 

Kommentera inlägget här :