... jag är fortfarande en sån där...

... som gillar att sylta och saft och göra saker från grunden... Det är bara det att jag inte riktigt känner att energin räcker till. Men ibland så kommer inspirationen och då gäller det att smida medans järnet är varmt. 
 
I helgen som var så gjorde jag äppelmos. Detta är något som jag alltid brukar göra på hösten när det finns massor med olika äpplen att välja på. Men nu var äppelmosen slut så det var bara att köra på... Jag fick tag på ekologioska Royal Gala äpplen som var jättefina. Och äppelmosen blev fantastisk. 
Jag föredrar när det är lite äppelbitar i mosen. 
 
Hur jag gör mos... Ja ni. Jag skalar äpplena och kärnar ur dem och skär dem i bitar ( jag brukar lägga dem i vatten med lite citron så blir dom inte bruna medan jag skalar). Sen lägger jag dem i en kastrull med en aning vatten i botten och slår jag på plattan på lagom värme. De ska ju inte stormkoka, men puttra lite lagom till dess fruktbitarna är mjuka och jag kan mosa till dem ordentligt. Kan fuska i bland och mixa moset med mixer stav. Men det går även bra att bara mosa med sleven. 
 
Jag anväder Stevia som sötningsmedel och jag sötar efter smak... Tycker ofta att äppelmosen blir ganska söt av sig själv... så det blir inte så mkt kanske 1dl eller max 2 dl/kg äpplen. SMAKA
Eftersom jag inte använder socker är jag lite osäker på hållbarheten. Därför använder jag alltid Atamon för att försäkra mig om att mosen inte blir förstörd på en gång. 
 
Samma gäller ju när man gör blåbärssylt... Blåbärssylt möglar ju jättefort, men använder man Atamon slipper man ju det!
 
Jag diskar alltid burkarna jätteordenligt och fyller dem med varmvatten och lite Atamon precis innan användning. Är det en sån burk som jag visar på bilden brukar jag även trycka ner gummiringen i burken så får den även sig en dos!
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :