Bakar limpa...

I kväll har jag varit på bowlingen o innan dess satte jag en deg till Redaktörslimpa som ska vara en del av de brödlotteri som vi drar på torsdag!!
Snart snart är limporna klara o jag känner mig som en riktig praktisk bondmora!!! Gör allt så där i farten så de bara flyter på.

Konstigt det där, jag kan tycka att bakning är så enkelt o "geschwint" medan andra kan tycka att de är besvärligt, tar tid o är så himlatråkigt.

För mig känns det OFTAST så enkelt!! Jag gör det i farten!!! Är inte till något besvär alls. Allt sköter sig i princip helt själv?!!?
Det kan ju ha att göra med att jag har viss erfarenhet o ofta väljer att baka sådant jag testat förr med viss variation.

Jag har en förkärlek för lång-jästa matbröd. Man sätter degen sen står den i massor med timmar. Sen ska den formas. Men helst inte knådas så mkt, detta gör ju också det hela mkt enklare.

Ja med andra ord det bara händer.

Ska man vara hemma en dag så gör det ju inget om man har lite bröd på G. Det stör ju inte... Eller varför inte sätta en deg på söndagsmorgonen o sen krypa ner under täcket igen. Sen när man stiger upp på riktigt så kan man hälla upp degen o sen efter en stund igen grädda... Lagom till lunch-tid har man nybakat väldoftande bröd!!!

Kan detta vara besvärligt???
JA det kan tydligen det. Men jag tycker faktiskt att de är en underbar sysselsättning. Sen ger det sådan glädje efteråt när man har hembakt o man slipper köpa tråk-brödet på affären.
 
Recept Redaktörslimpa (2 limpor)
 
1 pkt jäst
6 dl vatten (kallt)
1 msk colorit-soja
1 msk salt
1-1.5 dl mörk sirap
1 kg rågsikt
1-1.5 dl vetemjöl (till utbaket)
 
Så här gör jag
Smula ner jäst i bakbunken, tillsätt salt ,sirap, soja o vatten. Blanda om så att jästen löst upp sig.
Tillsätt rågsikt och bearbeta degen i så där 5-10 minuter så degen är fast och jämn (gärna med maskin, så mkt enklare).
 
Pudra över lite vetemjöl. Lägg över den duk o låt degen jäsa i 2-2,5 tim gör inget om den får stå längre än så.
Där efter lägger man degen på mjölat bakbord o delar upp i två delar o formar till jämna släta limpor. Enkelt eftersom degen inte är kladdig.
Placera limporna i avlånga sockerkaksformar. Jag brukar klippa ut bakplåtspapper som jag placerar i botten på formarna och smörjer in kanterna. Detta gör det lätt att lossa brödet från formarna sen.
 
Jäs brödet i ytterligar 40 -60 min. Man kan känna lite på sidan om limpan, känns brödet mjkt har det jäst färdigt.
 
Sen in i ugnen 40 min,  200 grader. Pensla med vatten när de kommer ut. Själp upp brödet o låtsvalna på galler under bakduk!!!
 
Supergott med smör o ost!!!
 

Hemma en liten stund...

Jag har varti med mitt hjärta på stan o fikat lite...Tanken var att jag skulle ut på fotoäventyr... Men smart som jag var så lämnade jag täckisarna hemma... Så det blev för kallt om benen. 
Ja ja, nu är de lilla ljus som visar sig denna årstid borta!! Så jag får ta nya tag i morgon!!
 
Snart ska jag tillbaka till Gallerian, för att sälja Bingolotter för uppesittarkvällen. Bowlingdamerna säljer lotter där fram till klockan 16.00. Så saknar ni en lott kom förbi där, vi blir jätteglada. 
 
Vi har köpt lotter till oss själva så det blir att spela, hmmm ... jag har vägrat Bingolotto i många år, men de sista åren så har jag spelat på uppesittarkvällen. Undrar om det är ett ålderstecken ??!!
 
 
 
 
 

Det har varit en underlig vecka...

Återhämtade mig från sjukan o var tillbaka på jobbet på torsdag... Sov inte så bra natten innan så man var lite trött. Men dagen var inte som vanligt, massor med andra aktiviteter som gjorde att man inte hann känna sig så trött.  
 
Lucia kom på besök på morgonen. Mycke vackert att se o höra i det vackra stadshuset i Kiruna!!! Jag missade detta förra året,men nu har jag fått uppleva det!!!
 
På kvällen var jag inte trött längre så vi tittade på tv till kl 24?!! Det hör inte till vanligheterna!!! Denna donna är ju kvällstrött. Efter en timmas sömn så väcker J mig "Vet du vad snöblindhet är??" 
Alltså , jag kan säga att min tanke först var att han pratade i nattmössan!! Men inte... J hade svetsat på dagen, och han hade blivit Svetsblind!!!! 
 
Han hade fruktansvärt ont. Såg inget och satt i sängen o kved!!! Fasen vad rädd jag blev!!!
Ringde Akuten men de sa bara " Ta två alvedon o en ipren, lägg en kall trasa ovanför ögonen o halvligg i sängen, de lindrar. De brukar läka ut av sig själv" Aaaagh!!! Men han hade ju ont!!! 
 
Jag kan säga att det inte blev så mkt sömn denna natt heller. Men som tur var så släppte den värsta smärtan o på morgonen så kunde han öppna ögonen i alla fall. Om han inte hade upplevt detta tidigare hade jag garnaterat ringt ambulansen!!!!
 
Fler händelser som är av "sjuklig"-karaktär??? Ja då det kan jag lova...
I går ringer dottern!!! Min son låg på golvet i sporthallen i Råneå, han köade(?) efter en ambulans!!!! Hon var mkt upprörd!!!  Han hade spelat en innebandymatch o halkat... Det visade sig att han brytit benet och skadat ligament...Så nu är han gipsad, ligger hemma o inväntar operation på söndag!!!
Stackars lillkillen (Bara 20 år) 
 
Detta bidrog till ytterligare en sen kväll...
Nu är de då äntligen lörda morgon, jag trodde att jag skulle sova länge, men vaknade 5.30... Legat här o läst massor med bloggar... funderat över hur det nu blir till jul. Och J sover som en sten!!!
 
Sååå...Nu har jag redovisat denna underliga vecka... Förhoppningsvis så bidrar helgen inte med fler händelser av ovanangiven karatär!!!